Rodinné vinařství ze strážnice

Vinařství Botur bylo založeno již v roce 1989 Luďkem Boturem.

Hrozny na výrobu vína v dnešní době nepochází z vlastních vinic, ale jsou vykupovány od lety prověřených smluvních dodavatelů. Jsou to pěstitelé kvalitní révy vinné, především z oblasti Slovácké (podoblast Stražnicko a Dolní Bojanovice).

Díky tomu, že nemusíme obhospodařovat vlastní vinice, máme mnohem více času na samotné zpracování vína. A to je na kvalitě našich vín opravdu znát. Zaměřujeme se na jakostní a přívlastková vína. Sezonně také prodáváme burčák a Svatomartinská vína.

V naší nabídce najdete více než 25 odrůd z toho některé i ve více ročnících. Ty se obměňují podle kvality hroznů v daném roce – do lahví dáváme vždy jen vína nejvyšší kvality.

Červená vína jsou naší chloubou

Kvalitní červená vína mají u nás dlouholetou tradici, která obsahuje moderní technologii zpracování a zároveň tradiční a prověřené  postupy při školení vína.

Nejdůležitější je hrozen a jeho dokonalá zralost. Kvalita je upřednostňována nad vysokým výnosem a je spojena pouze s ručním sběrem. Následně, po pomletí hroznů, probíhá fermentace ve vinifikátorech, kde kvasí rmut. Dochází k louhování, extrakci barviv, aromatických látek ze slupek a tříslovin, taninu z dužniny. Po prokvašení stahujeme pouze samotok, pro maximální sametovost chutě vina. Ve všech našich červených vínech odbouráváme chuťově agresivní kyselinu jablečnou, která je přeměňovaná na kyselinu mléčnou. Ta tvoří plnost chutě, zároveň stabilizuje a harmonizuje víno. Pro komplexnost chutě a aroma vína používáme francouzské dubové sudy od renomovaných francouzských výrobců Mercier a Tonnellerie VICARD o objemu 500l.

V dubových sudech probíhá nutná mikrooxidace pro vydýchání, stabilizaci barvy, tvorbu antokyanovo-taninových komplexů a louhování elegických taninů, které působí na zjemnění vína, zvýšení plnosti a intenzity chutě, dlouhé perzistence.

V našich dubových sudech zraje víno 12 až 18 měsíců a následně scelujeme a finalizujeme víno, které se lahvuje a putuje do našeho archivu kde minimálně ještě rok zraje v láhvi než se dostává do distribuce a k zákazníkům.

Od roku 2016 jsou vína zrající v sudech označována jako reserva, zrálo minimálně 24 měsíců a grand reserva minimálně 36 měsíců zrání v sudech. Tato vína jsou určena primárně k střednědobé i dlouhodobé archivaci.

Nově právě připravujeme i luxusní vína v Magnum lahvích…

Kdo za tím vším stojí

Ing. Luděk Botur - Víno Botur Strážnice

 

Ing. Luděk Botur

majitel

Radek Botur - Víno Botur Strážnice

 

Radek Botur

obchod

Martin Šachinger - Víno Botur Strážnice

 

Bc. Martin Šachinger

technolog

Newsletter

Chcete dostávat novinky z našeho vinařství, zvýhodněné nabídky či informace o soutěžích? Zaregistrujte se!

KDE JINDE VÍNO ZE STRÁŽNICE KOUPÍTE