vinařství ze Strážnice

Vínům dopřáváme čas, který si zaslouží.

Jen tak mohou dozrát do té nejlepší chuťové kondice. Kvalitu upřednostňujeme nad vysokým výnosem, což nám umožňuje vyrábět vína, na které můžeme být patřičně hrdí. Tvoříme tak produkty, které získávají ocenění na mezinárodních soutěžích AWC či Oenoforum a jsou zastoupeny mezi sto nejlepšími víny v Salonu vín ČR.

Historie vinařství sahá do poloviny minulého století, kdy se Antonín Botur seznamuje s vinohradnictvím a vinařstvím. To v něm vyvolá vášeň, a tak se vinařství pro něj stává celoživotním koníčkem. Antonínovi zpočátku s technologií výroby vína pomáhal jeho dlouholetý přítel, známý odborník pan profesor V. Kraus.

Na tradici výroby vín v rodině navázal Antonínův syn Luděk Botur, který samostatné vinařství založil v roce 1989. V té době ještě vlastnila rodina vinice v tratích Žerotín a Teplé, a tak část zpracovávaných hroznů pocházela z vlastních vinic.

V současné době nevlastníme žádné vinohrady. Veškeré hrozny pocházejí od léty prověřených pěstitelů vinné révy jak ze Strážnice, tak především ze Starého Poddvorova, kde jsou vinohrady obhospodařovány systémem integrované produkce. Vzhledem k tomu, že platba dodavatelům je odvozena od počtu keřů, nikoliv od množství hroznů, můžeme si určit způsob redukce úrody a požadovaný výnos, kvalitu či některé hlavy nechat odpočinout. Tím, že nemusíme obhospodařovat vinice, máme dostatek času na výrobu vysoce kvalitních vín moderní a šetrnou technologií.

Bílá vína tak vyrábíme reduktivní technologií, ale také technologií, kdy součástí školení je krášlení vín vlastními kvasnicemi ve velkoobjemových dřevěných sudech. Zabýváme se také výrobou vlastních sektů, a to tradiční metodou kvašení v láhvi.

Obzvlášť hrdí jsme však na naše červená vína.

[/col] [/row]

Červená vína jsou naší chloubou

Kvalitní červená vína mají u nás dlouholetou tradici, která obsahuje moderní technologii zpracování a zároveň tradiční a prověřené  postupy při školení vína.

Nejdůležitější je hrozen a jeho dokonalá zralost. Kvalita je upřednostňována nad vysokým výnosem a je spojena pouze s ručním sběrem. Následně, po pomletí hroznů, probíhá fermentace ve vinifikátorech, kde kvasí rmut. Dochází k louhování, extrakci barviv, aromatických látek ze slupek a tříslovin, taninu z dužniny. Po prokvašení stahujeme pouze samotok, pro maximální sametovost chutě vina. Ve všech našich červených vínech odbouráváme chuťově agresivní kyselinu jablečnou, která je přeměňovaná na kyselinu mléčnou. Ta tvoří plnost chutě, zároveň stabilizuje a harmonizuje víno. Pro komplexnost chutě a aroma vína používáme francouzské dubové sudy od renomovaných francouzských výrobců Mercier a Tonnellerie VICARD o objemu 500l.

V dubových sudech probíhá nutná mikrooxidace pro vydýchání, stabilizaci barvy, tvorbu antokyanovo-taninových komplexů a louhování elegických taninů, které působí na zjemnění vína, zvýšení plnosti a intenzity chutě, dlouhé perzistence.

V našich dubových sudech zraje víno 12 až 18 měsíců a následně scelujeme a finalizujeme víno, které se lahvuje a putuje do našeho archivu kde minimálně ještě rok zraje v láhvi než se dostává do distribuce a k zákazníkům.

Od roku 2016 jsou vína zrající v sudech označována jako reserva – zrání vína minimálně 24 měsíců. A grand reserva, kdy víno zraje minimálně 36 měsíců v sudech. Tato vína jsou určena primárně k střednědobé i dlouhodobé archivaci.

Kdo za tím vším stojí

Ing. Luděk Botur

zakladatel vinařství

Ing. Martin Šachinger

enolog/obchod

Newsletter

Chcete dostávat novinky z našeho vinařství, zvýhodněné nabídky či informace o soutěžích? Zaregistrujte se!

KDE JINDE VÍNO ZE STRÁŽNICE KOUPÍTE