Vinařství, jehož největší láskou a chloubou jsou červená vína

Ing. Luděk Botur – zakladatel

Luděk Botur svůj sen o vlastním vinařství zhmotnil již v roce 1989. Navázal tak na svého otce, pro kterého bylo vinařství a vinohradnictví celoživotním koníčkem. Významný byl především vliv otcova přítele prof. Viléma Krause, který podporoval Luďkovu vášeň ve výrobě vín. Postupem času tak vybudoval vinařství přímo v centru Strážnice se značnými kapacitami podzemních katakomb pro výrobu a skladování vína, zvláště k uložení a zrání převážně červených vín. Po celou dobu se však držel svého hesla, „ani korunu dotací, ani korunu úvěrů a postupovat po drobných krůčcích od malého k většímu.“

Ing. Martin Šachinger – jednatel a technolog

Martinův příběh v našem vinařství započal na počátku nového tisíciletí. Díky své píli se v roce 2015 vypracoval do pozice technologa. Svou lásku k vínu a chuť po dalším poznání v oboru prohluboval na Mendelově univerzitě v Lednici. Znalosti a zkušenosti si však rozšiřuje i nyní. Mimo jiné na cestách po vinicích Jihoafrické republiky, kde se třeba zrodila myšlenka ojedinělého kávového vína Kavernet. Momentálně vede celé vinařství pod patronátem pana Botura.

Silvián Motičák - technický pracovník

Nejmladší člen týmu, který svůj osud s naším vinařstvím spojil v roce 2018. Momentálně nabývá zkušeností od starších kolegů.

tři pilíře

Bez tří pilířů si produkci vín nedokážeme představit. Považujeme je za hodnoty, jejichž význam je pro tvorbu „velkých“ červených vín nepostradatelný.

Vášeň

Ve vinařství Víno Botur má vášeň a technologie rozhodně větší váhu než obchod a prodej.

detail

Každá fáze produkce tak představuje snahu o určitou formu dokonalosti. Věříme totiž, že excelentní vína jsou výsledkem tvrdé práce a pečlivé pozornosti věnované detailům.

čas

Nejrychlejší cestu nepovažujeme vždy za tu nejlepší, proto je čas potřebný k dokonalé zralosti dopřán každé jednotlivé láhvi.

Stejně tak, jak si stojíme za svými pilíři, neochvějně věříme produktům naší práce a úsilí. Proto neočekávejte rozsáhlé marketingové výprodeje, neupřímné soutěže či nesmyslné blackfridays. Místo toho nabízíme jediné – celoročně férovou cenu.

Hrozny

Přiznáváme, v současné době nevlastníme žádné vinohrady. Hrozny jsou pěstovány drobnými vinohradníky z okolí Strážnice a Dolních Bojanovic, s nimiž udržujeme dlouhodobě přátelské vztahy. Tímto způsobem dokážeme podpořit malé živnostníky a zároveň investovat ušetřené prostředky a čas do zpracování vína. Můžeme si tak dovolit nikam nepospíchat, jednotlivé šarže nechat v klidu zrát a uvolnit je do prodeje až dosáhnou té nejlepší chuťové kondice.

Vinice však pravidelně kontrolujeme, tudíž jsme si jistí, že je réva pěstována přesně dle našich pokynů. Platbu dodavatelům odvozujeme od počtu keřů, nikoliv od množství hroznů. Můžeme tedy určit způsob redukce úrody na požadovaný výnos či některé keře nechat odpočinout. Výnos řídíme co nejpřirozenějším způsobem s maximálním respektem k vinné révě tak, aby se dosáhlo naprosto bezvadné kvality hroznů. Vinobraní probíhá až v okamžiku, kdy nastane ideální rovnováha mezi cukrem a kyselinami, a je spojeno pouze s ručním sběrem.

Až 36 měsíců zrání v sudech

Po primárním kvašení v nerezových vinifikátorech ukládáme vína na 12-36 měsíců do dřevěných sudů. Unikátních nádob, kde se aroma a chuť stávají v průběhu času komplexnější. Obsah každého sudu má svůj vlastní svůj vlastní charakter, své vlastní specifické rysy. Během období zrání se dřevo francouzských dubů spojí s vínem, odhalí nejjemnější aroma, zintenzivní chuť a stabilizuje barvu.

Archivace

Následně víno plníme do lahví, které ukládáme k odpočinku ve všudypřítomném tichu sklepních chodeb. Bez paprsků slunečního světla a ve stálé teplotě okolo 13 °C vydrží červená vína i několik let, než se dosáhnou té nejlepší chuťové kondice. Víno je totiž živoucí produkt zrající v průběhu času. Zralost výrazně promění víno, rozvijí jeho charakteristické aroma a chuť. Jak se rozvine však záleží na kvalitě hroznů, práci vinaře a času, který je vínu dopřán.

Mezi 100 nejlepšími

Naše hodnoty jsou každoročně reprezentovány mezi nejlepšími 100 víny v Salonu vín České republiky. Největšího úspěchu jsme však dosáhli v roce 2017, kdy se celkovým vítězem v kategorii růžových vín a klaretů stal náš Cabernet Sauvignon rosé 2015. Odborná veřejnost oceňuje především naše červená vína. Příkladem budiž časopis Wine & Degustation, který byl naposledy pozitivně překvapen kolekcí Cabernetu Sauvignon, především pak vítězem celého Grand testu Cabernetem Sauvignon 2012, výběr z hroznů.

Prohlédněte si náš celý sortiment vín